Agility – sport või meelelahutus?

06.06.2018

Koeraspordis ehk agility’s on kindlad reeglid, kuidas ja kui kiiresti peab koer takistusi läbima. Eesmärk on arendada kiirust ja täpsust, et saavutada võimalikult puhast tulemust. Selleks, et parimat tulemust saavutada, ei piisa aga pelgalt treeningust.

Treeningust vaat et olulisemgi on terviklik suhe oma koeraga. Koer peab tundma, et tema inimene on hea ja õppida on tore. Kui tulemus ja poodiumikoht muutuvad kõige olulisemaks, võib agility olla nii koera kui ka koerajuhi jaoks suur stressiallikas ning tihti kannatab seeläbi ka suhe koeraga. Kui koer tajub inimese rahulolematust, on tal uusi oskusi raskem omandada ja sooritust korrektselt teha. Tulemused tulevad aga iseenesest, kui keskenduda võitmise asemel hoopis koostööle.

Vundamendi ehitamine algab juba kutsikana – peamine on võtta koeraga tegelemiseks aega ja tekitada koerale õpiharjumus. Kui olete kutsika-aja maha maganud, ärge heitke meelt – agilityga võib alustada ka täiskasvanud koeraga. Parimad agilitykoerad tulevad suurepärasest koostööst oma inimesega - mängige koeraga, õpetage talle jõukohaseid trikke, jagage ülesanded väikesteks etappideks ja laske koeral tihti õnnestuda, kiites seda kõike vääriliselt. Jälgige koera - kui koer on väsinud, lõpetage kohe. Kui koer õnnestub, premeerige teda ja laske tal enne uute ülesannete juurde asumist võidust rõõmu tunda! Igal koeral on erinevad motivaatorid, nagu näiteks toit, sikutamine, tagaajamine, müramine, ujumine jne. Leidke üles just teile sobivad ja kasutage vastavalt sooritusele. Koera tuleks premeerida ka vaid soovi eest teiega koos olla ja koos mõelda. Arvestage, et ka julgustav hääletoon on preemia.

Õpiharjumusega koer, kes hindab koostööd inimesega, hakkab nagu sportlanegi tajuma oma edu. Koerad teavad, kui neil sooritus õnnestub ja nad naudivad seda. Ja ühtäkki, kuigi sa võitmisele ei keskendunudki, avastad, et raja läbimine oma parima sõbraga oli lihtne nagu lapsemäng ning rõõm targast ja õnnelikust koerast kordi suurem kui mistahes poodiumikoht.

Autor: Jaanika Lillenberg
Agility Arenguseltsi juht ja agility treener