Koera karvkate peegeldab looma tervist

02.05.2017

Karvastik annab koera tervisest hea ülevaate. Kergemad haigused ja ebasobiv toit võivad karvkatte välimust oluliselt mõjutada, andes tulemuseks tuhmi ja läiketa kasuka, mis võib karvavahetuse käigus välja langeda. Kuna nahk ja kasukas reageerivad haigustele ja valesti toitumisele väga kiiresti, on nende põhjal võimalik hinnata koera üldist tervist. See tagab omanikule piisavalt tegutsemisaega.

Karvkatte vahetus

Karvkatte vahetus toimub samas rütmis aastaaegadega, olles kõige intensiivsem kevadel ja sügisel. Selle eesmärk on kaitsta koera talvekülma ja suvesoojuse eest. Karva vahetumiseks kulub umbes
4–6 nädalat. Tegemist on ainevahetusele väga kurnava protsessiga, mis põhjustab toitainete defitsiidi tekkimise ohu.

Tänapäeval hoitakse koeri enamasti tubastes tingimustes, mis võib koos tehisvalguse ja teiste väliste teguritega tingida kasukavahetuse tsükli häirumise või täieliku puudumise. Tulemuseks on olukord, kus karv vahetub pidevalt kogu aasta vältel. 

Rasutoodang hoiab karva elus

Karvu ja küüsi peetakse nahamoodustisteks. Koera organism toetab kõiki tema organeid, kuid karvade puhul ei toimi see mitte vere, vaid rasu kaudu. Rasunäärmete sekreet tagab karvade elujõulisuse, läike ja püsivuse. Näärmed toodavad rasvast ja mineraalirikast eritist, mis lisatakse karvale juuretupest välja kasvades. Seejärel on karvastiku eest hoolitsemine koera ülesanne, hõlmates muuhulgas ka rasu laiali ajamist.

Juuretupe vahetus läheduses asuvate lihaste abil saab koer karva turri ajada ja lõdvestada. See ei ole oluline mitte ainult külma eest kaitsmisel, vaid ka suhtlemisel (näiteks turjakarva turri ajades).

Juuretupp ja ümbritsev nahk sisaldavad palju närve ja kasukat isegi väga õrnalt puudutades edastavad spetsiaalsed katsumise suhtes tundlikud retseptorid signaali närvisüsteemi.

Karvastik on organismi oluline osa ja sellel on mitmeid funktsioone. Karvakasv ja rasu tootmine sõltuvad hormoonsüsteemist ning mineraalide, vitamiinide, valkude ja rasvhapete piisavast varust. Just seetõttu öeldakse, et koera kasukas peegeldab tema tervist.

Haigused ja valest toitumist tingitud muutused karvades:

  • murduvad kergelt,
  • tuhmid, ei läigi,
  • rasvased või libedad,
  • liigne karvakadu väljaspool normaalaega,
  • karvavahetus ei lõpe või eralduvad karvatupsud.

Need sümptomid võivad esineda koos muutustega nahas (ketendus, punetus) ning teiste ebameeldivate sümptomitega, näiteks halb lõhn, sügelus või teatud nahaosa pidev lakkumine. Kuigi sümptomeid on mitmeid, on need ebatäpsed ega võimalda haiguse diagnoosimist.

Kvaliteetsed toiduained toetavad kasukat

Sobivate ja kvaliteetsete toiduainete seost karvastiku seisundiga on käsitletud mitmetes teadusuuringutes. Nende tulemusel on leitud, et kvaliteetsete toiduainete söötmisel on lühikese ajaga võimalik parandada peaaegu kõigi uuritud loomade kasuka seisundit. Seda on tõestanud karva läige ja õige rasusisaldus toitumismuudatuse järgselt.

Igal koeral peaks olema terve välimusega kasukas, mis lisaks koera heale tervisele viitab ka õigele hooldusele ja toitumisele. Kui koer on füüsiliselt terve, aga tema kasukas on halvas seisus, tuleks korrigeerida tema toitumisvigu või -puuduseid. Lisaks korrektsele toitmisele on oluline kasukat regulaarselt ja põhjalikult hooldada.

 

Nippe tervisliku kasuka saavutamiseks

  • Toitke koera sobiva ja kvaliteetseid toitaineid sisaldava koeratoiduga.
  • Kui koera on vaja pesta, kasutage selleks spetsiaalset õrna šampooni või kuivpuhastusvahtu, et vältida naha kuivatamist. Soovitame kiireks ja tõhusaks puhastamiseks Dermoscent Essential 6 Mousse kuivpuhastusvahtu, mis eemaldab mustuse ilma veega loputamata.
  • Pulstunud karvast tingitud nahaprobleeme ja -haiguseid on võimalik vältida koera regulaarselt kammides.
  • Kontrollige regulaarselt, et karva sees ei oleks kleepuvaid seemneid, puuke ega teisi kahjureid. Samuti kontrollige nahavigastuste ja -löövete esinemist.
  • Tagage, et kasukas ei oleks parasiite, näiteks lestasid või kirpe.
  • Toas olles soovitame eemaldada koeralt rakmed ja rihmad, et vältida nende alla jäävate karvade kahjustumist.
  • Külmadel aastaaegadel ei tohiks kodu niiskustase olla liiga madal (parim niiskusvahemik on 40-60%) ja õhk liiga kuum, kuna need võivad tingida naha kuivamise.
  • Kui kasutate koerariideid, kontrollige, et need oleks õiges suuruses ja õrnast materjalist.
  • Ärge laske küüntel liiga pikaks kasvada, vaid lõigake neid spetsiaalsete kääridega.

Autor: Kadi-Mari