Kas Sa ikka tead, mida su lemmik päriselt sööb?

23.07.2017

Tasub teada, millest su lemmiku toit koosneb!

Meil kõigil on üks eesmärk: soovime oma koerale parimat! Esmapilgul tundub, et paljud koeratoidud on hea kvaliteediga. Kas toidukotil lubatud kvaliteet vastab aga tegelikkusele? Kui soovite veenduda, millest täpselt toit koosneb, tuleb etiketi infosse hoolikalt süveneda.

Kvaliteedi ja koostise maskeerimiseks kasutatakse erinevaid võtteid.

Üldjuhul on olemas kaks erinevat deklaratsiooni: avalik ja peidetud.

Mõlema ühiseks jooneks on see, et koostisained on reastatud kahanevas järjekorras koostises enim sisalduvast ainest.

Peidetud deklaratsioon

Koostisained on grupeeritud. Näiteks on nisu ja muud teralised koondatud ühisnimetaja alla "teraviljad". Kui lisatud on gluteeni või teisi jahusid, nimetatakse grupp "teraviljad ja taimset päritolu kõrvalsaadused". Sama kehtib liha kohta, kus kasutatakse üldnimetust "liha ja loomsed kõrvalsaadused". Selline deklaratsioon annab ülevaate vaid kogustest, mitte aga töödeldud liha sordist või kvaliteedist.

Avalik deklaratsioon

Avalikus deklaratsioonis on kõik koostisained eraldi väljatoodud. Kõlab hästi? Üldiselt küll, kuid isegi sellisel juhul on tüssata saamine võimalik. Tootjatel on luba erinevaid koostisaineid erinevalt spetsifitseerida.

Praktikas tähendab see seda, et liha on nimekirjas esimene, kuigi tegelikult ületab teravilja kogus liha kogust (nt. teravili on jagatud: jahvatatud mais, maisigluteen, nisujahu, nisu).

Koostises võib olla ka teisi üllatusi. Kui pakendi esiküljele on kirjutatud "Maitsev kanaliha", võib pakendi tagaküljel asuvalt etiketilt lugeda, et tegu on vaid liha ja loomsete kõrvalsaadustega (min 4% kanaliha, teravili ja taimsed kõrvalsaadused, suhkur, õlid ja rasvad, mineraalained).

Faktiliselt tähendab see seda, et 96 % koostisest on peidetud ja koeratoit sisaldab vaid 4% kanaliha, mille puhul jääb ebaselgeks, kas tegu on kvaliteetse lihaga või loomsete kõrvalsaadustega nagu küünised ja nokad.

Kui toit sisaldab 4% kanaliha, 4% veiseliha ja 4% lambaliha, saavad tootjad valmistada 3 koeratoitu ühe retsepti ja järgi, kasutades sama deklaratsiooni.

Et olla kindel, mis täpsemalt teie lemmiku toidukaussi satub, on etikettide hoolikas lugemine väga oluline.

Platinumi etiketid on alati täpsed, läbipaistvad ja ausad: kõik Platinumi tooted sisaldavad ainult etiketil toodud aineid. Näiteks: Vähemalt 83 % värsket liha või kala; ei sisalda loomseid kõrvalsaaduseid.