Kellakeeramine – kas see mõjutab koeri?

24.10.2019

Üleminek suveajalt talveajale tähendab, et kella keeratakse tunni võrra tagasi. Meile, inimestele, on see mõnes mõttes tore uudis, saame ju tund aega uneaega juurde, kuid meie lemmikutele võib see hoopis teisiti mõjuda. Meie lemmikud on harjunud meie nädalasiseste rutiinsete toimingutega ning seega võib kellakeeramine nende ajakava natuke sassi lüüa. Muidugi on ka kindlasti neid koeri keda kellakeeramine ei pruugi üldse mõjutada, kuid enamasti meeldib koertele rutiin, seega võib see nende päevakava siiski natuke sassi lüüa.

Paljudel koertel on ikkagi esimese asjana kui nad ärkavad, minna soov õue oma hädasid tegema. Kui aga meie tund aega kauem magame, võivad koerad tulla voodi äärele niutsuma, et mis mõttes?! Seega võib selline asi võtta jällegi aega, kuniks koertel hommikuse ärkamise uus kellaeg selgeks saab. Lisaks hommikustele väljaskäikudele mõjutab see kindlasti ka ju lõunaseid ja õhtuseid õues käimisi.

Lisaks ärkamisele võib segadust tekitada ka söömise aeg. Kindlasti on ka neid koeri kes ei saa ükski päev samal ajal süüa, mis tähendab, et neid see põhimõtteliselt ei mõjutagi. Kuid näiteks minu koerad saavad üldiselt igal hommikul ja õhtul samal ajal süüa. Raphael teab eriti täpselt, et kui kell on 18:00, on söögiaeg. Sellepärast ta igal õhtul juba 17:55 oma kausi ääres istub ja lihtsalt jõllitab mind :) Kui söögiaega aga koeral muuta ei taha, siis tuleks koerale söök anda nö vana kella järgi.

Tundlikumad koerad keda kellakeeramine väga mõjutada võib, eriti just kutsikad ja näiteks vanemad koerad (kuna õue mineku aeg, söögiaeg, magama mineku aeg jne kõik muutub) võivad muutuda natuke närvilisemaks/rahutumaks ja käituda teistmoodi – kui märkad oma lemmiku käitumises midagi väga teistsugust, siis tasub pöörduda veterinaari poole. Üldiselt on aga sellised muutused paari päevased, kuna koerad suudavad kiirelt nö ümberlülituda ja uue rutiini endale selgeks teha. Tundlikumate koertega tuleks kellakeeramine järk-järgult nende rutiini sisse tuua, mis tähendab, et endal tuleb küll hommikuti varem ärgata ja hakata 10-15 minuti kaupa näiteks hommikusi käimisi edasi lükata kuni olete jõudnud sinnamaale, et oletegi tunni võrra käimisi ja tegemisi nihutanud.

Kokkuvõtteks võib öelda, et koerad nagu ka inimesed, on väga erinevad. Mõnda mõjutab kellakeeramine väga ning mõnda üldse mitte – samamoodi on ka koertega. Mõned koerad on omanikus nii kinni, et harjuvad kohe omaniku uue „graafikuga“ ja elu läheb täpselt samamoodi edasi :).

Anna meile kindlasti märku, kas Sinu koer(ad) on kellakeeramisest kuidagi mõjutatud olnud? 

Autor: Gete (https://www.instagram.com/roccoxraphael/)