Koera toiduallergia

15.05.2015

Toiduallergiad moodustavad ligikaudu 10% koertel esinevatest allergiatest (kirbuallergia ja sissehingatud osakeste allergia järel kolmas) ning 20% sügeluse ja kratsimise juhtudest (toiduallergia koos atoopiaga moodustab teise 20%). Toiduallergia tekkepõhjused on siiani täielikult teadmata, kuid on teada, et ülitundlikkuse tekkimise protsess leiab aset seedetraktis.

Toidutalumatus või –allergia?
Toiduallergia ja toidutalumatus ei ole üks ja sama – toiduallergia on tõeline allergia ning avaldub tavaliselt allergia sümptomitega nagu kratsimine ja nahaprobleemid. Toidutalumatus võib põhjustada kõhulahtisust või oksendamist ega tekita tüüpilist immuunvastust. Toidutalumatus koertel on sarnane inimestega, kes saavad kõhulahtisuse liiga rasvasest või vürtsikast toidust. Õnneks on võimalik nii toiduallergiat kui –talumatust elimineerida toiduga, milles ei ole ärritavaid koostisosi.

Mis on tavalisemad allergeenid?
Mitmed uuringud on näidanud, et mõned toiduained võivad tõenäolisemalt koertel allergiat põhjustada. Koertel on nendeks loomaliha, piimatooted, kana, kanamunad, mais, nisu ja soja, harvematel juhtudel lammas ja kala. Siit on ilmselgelt näha, et suurem osa tavalisemaid allergeene on kõige tavalisemad koeratoidu koostisosad. See seos ei ole kokkusattumus: allergiliste reaktsioonide esinemine on tõenäoliselt seotud sellega, kui tihti ja millises koguses loom ainega kokku puutub.

Kuidas saada aru, et tegu on just toiduallergiaga?
Lisaks eelnevalt nimetatud sümptomitele, viitavad toiduallergiale järgmised tunnused:
• Koer roojab tihti: uuring on näidanud, et terved koerad roojavad keskmiselt 1,5 korda päevas ja allergilised koerad keskmiselt 3 korda päevas.
• Koeral on korduvad kõrvapõletikud, eriti pärmseenega.
• Allergianähud algavad talvel, kui õietolmu, kirpe või tänavatolmu ei ole.
• Väga noorel koeral on mõõdukad kuni rasked nahaprobleemid.
• Loomal tugev sügelus, mis ei allu steroidravile.

Diagnoos
Toiduallergia diagnoosimine toimub välistamise meetodil. Kõigepealt tuleb välistada kõik haigused, mis võivad põhjustada sarnaseid sümptome: atoopia, kirbuallergia, sooleparasiitide ülitundlikkus, kärntõbi ja muud lestad, pärmi või bakteriaalsed infektsioonid. Kui kõik teised võimalused on välistatud, tuleb teha toiduallergia test või proovida erineva koostisega toite.

Toidutest
Toidutest tähendab seda, et loomale tuleb sööta uue koostisega sööki vähemalt 12 nädalat. Toit peab sisaldama looma jaoks täiesti uut valgu- ja süsivesikuallikat, mida ta varem saanud ei ole. Toit ei tohi sisaldada valgu- ja süsivesikuallikat (ka mitte jääke), mida koer on varem saanud. Soovitused eriti allergiliste loomade jaoks on näiteks jäneseliha riisiga või sealiha kartuliga (toorest kartulit koer ei seedi!). Testtoit peab olema ainus asi, mida koer selle 12 nädala jooksul sööb. Sealhulgas ei tohi anda närimiskonte, maiustusi, küpsiseid, maitsestatud tablette, maitsestatud mänguasju, maitsestatud hambapastat. Samuti tuleb elimineerida koera ligipääs prügikastile ja inimeste toidule. 26% koertest tuleb toiduallergia välja juba 3 nädala jooksul, kuid valdaval enamusel koertest ilneb toiduallergia 12 nädala jooksul. Kui selle aja jooksul ilmneb selge sümptomite vähenemine, tuleb loomale uuesti anda tema algset toitu – kui sellele järgneb allergiline reaktsioon, on põhjus teada.

Mida ette võtta?
Toiduallergiat on võimalik ravida vaid allergeeni eemaldamisega toidust. Loomale tuleb leida sobiva koostisega toit, milles olev süsivesik (riis, mais, soja, kartul, nisu) ega valk (kanaliha, sealiha, veiseliha, lambaliha jne) ei tekita allergilist reaktsiooni. Näiteks Platinumi valikus on olemas lambaliha ja riisiga ning ibeeria sealiha ja kartuliga toit. Viimasest on abi saanud mitmed toiduallergia all kannatavad koerad. Allergia (ka muude allergiate) sümpomeid ja sügelust on võimalik vähendada toidulisandite ning paikselt kasutatavate (otse nahale määritavate) vahenditega. On tõestatud, et asendamatute rasvhapete (oomega3 ja oomega6) lisamine toidule aitab vähendada allergilisi ja põletikulisi reaktsioone nahas ja seega ka sügelust. Samuti võib sügelevale kohale määrida rahustavat salvi. Samuti võib allergia ravimisel olla kasu rahustavatest preparaatidest, mis aitavad koeral rahuneda ning seetõttu ei kratsi loom ennast enam nii intensiivselt. Kratsimine on kui nõiaring – kratsimine ja liigne lakkumine suurendab ärritust.

Autor: Mirjam Prints