Koerad ja ülekaal: Steffy lugu

07.10.2019

Koerad ja ülekaal - ehk, mida teha kui su neljajalgne sõber kannab kaasas rohkem kilosid, kui ta peaks.

Mul on kodus kaks segaverelist koera - Steffy ja Baxter. Baxter on väga energiline 2-aastane koerapoiss, keda kaalumured õnneks ei kimbuta. Toidan teda kvaliteetse Platinumi kuivtoiduga ning jälgin, et ta saaks palju liikuda. Steffy on 8-aastane proua, kes on vaikselt jõudnud seeniorklassi. Steffy on steriliseeritud ning pärast operatsiooni oli hulga raskem tema kaalu kontrolli all hoida. Saime sellega aastaid kenasti hakkama, kuid kuskil kaks aastat tagasi hakkas Steffy kaal vaikselt tõusma ja enam alla ei tahtnud minna. Proovisin esmalt erinevaid toite, kuid see kahjuks tulemust ei andnud. Steffy püsis stabiilselt 17-17,2 kg peal ning ka toidukoguse vähendamine ei mõjunud.

Ühel hetkel jõudsin toiduotsingutega Platinumi toiduni ja hakkasin koeri toitma Platinumi kanamaitselise kuivtoiduga. Toit maitses nii Steffyle kui ka Baxterile väga, mistõttu olin õnnelik, et lõpuks ometi olen leidnud toidu, mida ka väga pirtsakas Steffy suure isuga sööb. Mõnda aega ei pööranud ma Steffy kaalule nii suurt tähelepanu, proovisin vaadata vaid seda, et ta saaks toitu õiges koguses ja piisavalt liikumist. Ühel õhtul kui Steffyt jälle kaalusime, siis vaatas kaalult vastu 16,7 kg. See võib tunduda väikse kaalukaotusena, kuid arvestades, et alla 17kg polnud Steffy kaal päris pikka aega läinud, siis see oli juba samm paremuse poole.

Kaal jäi jälle mõneks ajaks seisma ning otsustasin kirjutada Platinumi tiimile, et uurida, kas ehk mõni teise maitsega toit võiks Steffyle paremini sobida. Sain soovituse proovida Platinumi kuivtoitu lamba ja riisiga, kuna see toit on Platinumi teistest maitsetest kõige kalorivaesem ja kõige väiksema rasvasisaldusega, mistõttu sobib ülekaalus koerale tõenäoliselt kõige paremini. Üsna pea tellisin Steffyle lamba ja riisiga toidu ning hakkasime katsetama. Lisaks toidu vahetamisele vähendasin natuke ka Steffy igapäevast toidukogust. Maiuseid andsin talle edasi, kuid väikses koguses ning vähendasin nende arvelt alati ka kuivtoidu kogust. Praeguseks olen Steffyle uut toitu andnud kuskil kaks kuud ning täna hommikul vaatas kaalult vastu 15,2 kg! Steffy on lühikese ajaga alla võtnud peaaegu 2 kg, mis tema suuruses koera kohta on väga hea saavutus. Peame Steffyga natuke veel vaeva nägema, et jõuda veelgi paremasse kaalu, kuid usun, et jõuame sinna üsna pea :)

Olulised märksõnad on seega kvaliteetne, just sinu koera vajadustele vastav toit, õiged toidukogused ning piisav liikumine! Lisaks on tuleb meeles pidada, et erinevad maiused teevad küll koerale palju rõõmu, kuid need on tihtipeale väga kaloririkkad, mistõttu tuleks neid anda pigem väikestes kogustes.

Autor (tekst ja pilt): Liisa-Lotta
www.instagram.com/steffy_and_baxter/