Koeraga koos matkama!

16.06.2020

Kui Sa oled hingelt matkaja ja ka koeraomanik, siis ootab teid kindlasti ees mitmeid toredaid matku!

Enne pikemale matkale minemist ja siinkohal peame silmas enam, kui üks päev kestvaid matkasid, tuleks kriitiliselt hinnata oma koera füüsist ja ka koera ennast. Kui olete igapäevaselt lihtsalt pikemaid jalutuskäike teinud, siis tasuks käia näiteks erinevatel maastikel ja veekogude ääres, et olla valmis erinevateks üllatuseks, mis matkarajal ette tulla võivad (näiteks tuleb kuskil ületada jõgi, aga just sellel hetkel avastad, et Sinu koerale ei meeldigi vesi?!).

Noore koeraga ei tasuks üldse väga pikki matku ette võtta, kuna tema luustik ei ole veel 100% arenenud. Kui seiklete mõnda teise riiki, siis tuleks kindlasti eelnevalt uurida millised on nõuded näiteks vaktsiinide, ussirohu jms suhtes, nii väldid jällegi ebameeldivusi, mis reisil tekkida võivad. Välismaal tasuks ka teravamalt jälgida kas koerad on antud matkarajale lubatud, kuna ka see võib riigiti olla erinevalt reguleeritud ja igale rajale ei pruugita lemmikuid lubadagi.

Mida koerale matkale kaasa pakkida?

  • Esmaabi karp – matkal olles ei ole loomaarst nii kättesaadav kui kodus, seega tuleb olla valmis erinevateks olukordadeks. Esmaabi karbis võiks olla näiteks isekleepuv side (ja tavalised sidemed), mille saad vajadusel koerale jala ümber siduda, kui ta peaks millegi terava otsa astuma. Lisaks pista kotti pasta/pulber, mis aitab ootamatute seedehäirete korral ning igaks juhuks ka loomaarsti poolt soovitatav allergia rohi, kui rajale peaks eksima mõni vihane herilane või hoopis rästik.
  • Veenõu ja puhas vesi – need on kaks olulist asja mida kindlasti ei tohi maha unustada. Kuigi matkarajale võib jääda erinevaid veekogusid, peaks vesi olema igal hetkel koerale saadaval, eriti, kui tegemist on tavapärasest soojema ilmaga.
  • Lisaks veele on oluline ka söök! Enne matkale minekut mõõda söögikogused valmis ja pane natukene igaks juhuks lisaks, kui matk peaks kestma kauem kui plaanitud.
  • Kui on plaan minna matkama mägisemale rajale, siis soovitatakse kaasa võtta ka koerte jalanõud, et vältida erinevaid vigastusi, mis kividel matkades tekkida võivad.
  • Käterätik koerale – pikemal matkal olles magate ilmselt telgis. Selleks, et telgis oleks mõnus ja puhas, tasuks kaasa võtta rätik, millega koera käpad enne kaissu magama lubamist ära puhastada. Samuti on rätik vajalik, kui koer käib vahepeal ennast vees värskendamas.
  • Vilkuv tuli koerale – tihti võivad matkad kesta ka hiliste õhtutundideni, seega tee oma koer ka pimedas märgatavaks!
  • Kuna ilmaolud võivad olla heitlikud, siis tasuks kaasa võtta ka üks koerajope, millega koer vihmase ilma korral soe ja kuiv püsib.
  • Soojemate ilmade korral võiks võimalusel kaasa võtta ka midagi jahutavat, näiteks jahutusmatt või jahutusvest.

Head koosmatkamist!

Autor: Gete (https://www.instagram.com/roccoxraphael/)