Koerte mürgistused

17.07.2015

Suvi on aeg, mil liigutakse palju ringi ning veedetakse aega aias ja looduses. Selleks, et suvi mööduks ohutult, on hea teada koerte mürgistuste peamisi põhjuseid.

Koerte mürgistuste TOP 10:

Antud TOP 10 on USA statistika põhjal, kuid vesteldes Eesti loomaarstidega, on saanud selgeks, et ka meie koertel esineb nimetatud mürgistusi kõige rohkem, võib-olla küll teises järjekorras.

Nr1: Inimeste retseptiravimid
Ravimid, mis võivad inimeste elu päästa, võivad omada koerte tervisele vastupidist efekti. Tihti piisab vaid väikesest ravimikogusest, et looma tappa. Kõige ohtlikumad koertele on:
• Retseptiga saadavad põletikuvastased ja valu vaigistavad ravimid: võivad põhjustada seedekulgla haavandeid ja neerupuudulikkust.
• Antidepressandid: võivad põhjustada oksendamist ning serotoniini sündroomi – see on ohtlik seisund, mis tõstab kehatemperatuuri, südame löögisagedust ning vererõhku ja võib põhjustada atakke.
• Vererõhuravimid.

Nr2: Insektitsiidid
Kirbu ja puugivastased vahendid. Inimesed arvavad, et nad teevad oma koerale teene, andes neile välisparasiitide vastaseid vahendeid, kuid igal aastal saavad paljud koerad mürgituse. Õigesti kasutatud insektitsiid annab hea tulemuse ning probleeme esineb haruharva. Probleemid tekivad aga siis, kui koer seedib kogemata ravimit, mis on mõeldud välispidiseks kasutamiseks. Koerale puugi- ja kirbuvastast ravimit manustades järgi alati väga täpselt pakendil olevaid ja loomaarsti antud juhiseid! Ära kasuta koertele mõeldud ravimit kassidel!

Nr3: Käsimüügiravimid
See grupp sisaldab inimestele mõeldud põletiku- ja valuvastaseid ravimeid nagu paratsetamool, aspiriin ja ibuprofeen, aga ka taimseid tooteid ja toidulisandeid. Ei tasu unustada, et koer võib olla küll imetaja nagu inimenegi, kuid ta on sootuks teine liik ning tema organid talitsevad veidi erinevalt kui inimese omad. Samuti on koerad inimesest tavaliselt väiksemad – inimeste doosid on arvutatud keskmise, 70kg kaaluva inimese jaoks. Koertele mõjuvad inimeste organismile välja töötatud ravimid ja toidulisandid erinevalt ning võivad põhjustada näiteks maksaprobleeme, närvisüsteemi probleeme ja neerupuudulikkust.
KASUTA KOERTEL ALATI SPETSIAALSEID VETERINAARRAVIMEID, MILLE ON VÄLJA KIRJUTANUD LOOMAARST.

Nr4: Veterinaarravimid
Mürgistusjuhtumeid tuleb ette ka veterinaarravimite puhul. Koeri on väga erineva suurusega ning nendele sobiv doos tuleb arvutada vastavalt looma vanusele ja kaalule. Me ei saa anda ju sama suurusega tabletti Vene toy terjerile ja Bernhardiinile?
JÄLGI ALATI TÄPSELT OMA LOOMAARSTI NÕUANDEID! Loomaarst on Sinu koera ihuarst – ole temaga aus ka siis, kui ausus võib olla piinlik. Usu – ta on näinud ja kuulnud juba praktiliselt kõike.

Nr5: Kodukeemia
Nõnda, nagu erinevad kodus kasutatavad keemiatooted (pleegitid, tualetipuhastusvahendid, pesupulbrid ja muu) on mürgised ja ohtlikud inimestele, on need ohtlikud ka loomadele. Erinevad kodukeemia tooteid võivad koertel põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, keemilist põletust, neerupuudulikkust, hingamiselundite probleeme ja surma. Olge ettevaatlikud, kasutades koertega kodus keemiat!

Nr6: Inimeste toit
Sellest oleme rääkinud ka varem. Koerad ei ole väikesed sõnatud inimesed. Nad on hoopis teine liik ja seega on inimeste toite, mis koertele väga mürgiseks võivad osutuda. Koertel on hoopis teistsugune ainevahetus ja mõni inimestele mõeldud toit võib neid tappa. Näiteks:
• Šokolaad – sisaldab aineid nimega metüülksantiinid, mis väikeses koguses põhjustavad oksendamist, suuremas doosis aga surma. Mida tumedam on šokolaad, seda rohkem on seal metüülksantiine ja seda ohtlikum on see koerale. Väikesele koerale on surmav kogus juba 15 grammi Bitteri šokolaadi, suurem koer võib välja kannatada kuni 220 grammi, kuid see on juba väga ohtlik. Ka kohv ja kofeiin sisaldavad sarnaseid ohtlikke keemilisi ühendeid.
• Alkohol – alkoholimürgituse tunnused loomadel on sarnased alkoholimürgitusega inimestel: oksendamine, hingamisprobleemid, kooma ning raskemal juhul surm. Koerad ei kannata alkoholi ning neil tekib alkoholimürgitus väga kergesti. Õlut joov terjer ei ole naljakas!
• Makadaamia pähklid – võivad tarbimisel põhjustada erinevaid mürgistuse sümptomeid nagu nõrkus, ülekuumenemine ja oksendamine.
• Avokaado – sisaldab koertele toksilist persiini, mis põhjustab oksendamist, kõhulahtisust ja hullemal juhul surma.
• Viinamarjad ja rosinad – teadlased ei tea miks, aga need põhjustavad koertel neerupuudulikkust. Mõne koera jaoks piisab probleemide tekkimiseks ka väga väikesest kogusest.
• Ksülitool – kunstlik magustaja, mida pannakse närimiskummidesse. See põhjustab veresuhkru äkilist langust, mis viib nõrkuse ja atakkideni. Mõnel koeral on tekkinud maksapuudulikkus.

Nr7: Šokolaad – vaata ülaltpoolt.
Inimesed annavad oma koertele nii tihti šokolaadi, et seda tasub mitu korda nimekirja panna.

Nr8: Taimed
Taimed on küll ilusaid, kuid mitmed neist on loomadele ohtlikud. Näiteks surmavalt mürgiseid võivad olla asalead ja rododendronid, aga ka nartsisside ja tulpide sibulad. Tasub mainida, et kassidele on äärmiselt ohtlik liiliate õietolm.
Koju taimi valides ära vaata vaid välimust, vaid mõtle ka neljajalgse ohtusele.

Nr9: Näriliste mürgid
Rottide, mügride ja muttide surmamiseks mõeldud mürgid on koertele üliohtlikud: need põhjustavad vere hüübimatust ning Eestis sureb igal aastal näriliste (ja putuktoiduliste) surmamiseks kasutatavate mürkide söömise tagajärjel hulk loomi. Ka mürgitatud roti söömine võib halvasti lõppeda. Seega võib ka naabrite mürgikasutus Sinu koerale ohtlik olla.
Mutte ja mügrisid hoiab edukalt eemal kassijunnide paigutamine mutikäikudesse – igasse muti mullaauku üks junn. Sedasi ei hukku siilid ja ka koduloomade tervis ei ole enam ohus.
Selleks, et oma mürki söönud koera kiirelt aidata, võiks olla kodus purgike K1-vitamiini preparaati. See on kumariini (tavaline rotimürkides kasutatav aine) vastumürk. K1-vitamiini tablette saad osta oma loomaarstilt.

Nr10: Muru- ja aiatooted
Muru ja aia kaunimaks muutmiseks kasutatakse mitmeid putukatõrjevahendeid, väetisi, mutimürke ja muud. Vaata, et Su koer ei lakuks ega sööks rohtu, kui oled oma muru väetanud või mürkidega töödelnud.
Mida teha, kui kahtlustad oma koeral mürgistust?
Oluline on jääda rahulikuks – see on olukord, kus tuleb tegutseda kiirelt, aga ratsionaalselt. Esiteks, kogu kokku kogu allesjäänud võimalik mürgitusallikas. See võib aidata loomaarstil leida vastumürki ja sobivat ravi. Kui koer on oksendanud, võta oksest proov puhtasse nõusse, juhuks kui loomaarst tahab seda analüüsida.

Helista koheselt loomaarstile. Kui õnnetus on juhtunud nädalavahetusel või öisel ajal, võta ühendust 24h esmaabi pakkuva kliinikuga.

Autor: Mirjam Prints