Kui perre tuleb kutsikas

23.03.2020

Kevad on kutsikate “buumi” aeg. Väga paljudesse peredesse on saabumas kutsikatest perelisad ja isegi nendel, kellel juba on/oli üks, kaks või rohkem koeri, võib tekkida küsimus mida selleks puhuks täpselt koju valmis varuda.

Mis siis muud, kui oma teadmisi värskendama! Toome välja kaksteist tähtsamat asja, mis igal kutsikal uude koju jõudes olemas võiks olla:

  • Pesa - kutsikal peaks kindlasti olema vähemalt üks selline koht, kus keegi teda ei puutu ja kus ta saab rahulikult olla. Meie peres on igal koeral kaks pesa - puur ja tavalised pesad. Puuri kasutame juhul, kui ise kodust ära oleme ning öösel. See peab olema piisavalt suur ja tekiga/ kattega kaetud. Tavalised pesad on meie koertel vabal kasutamisel, see võib olla ka madrats, padi või matt.
  • Kutsikatoit - tavaliselt saavad uued omanikud kasvatajalt koos kutsikaga kaasa ka nädalase toiduportsjoni, aga juba enne kutsika koju toomist peaksid Sina teadma, millega hakkad kutsika edasi toitma. Esimesed paar päeva ei tohi toiduvahetamisega tegeleda, sest kutsikas võib olla suurtest muutustest niigi stressist, peale seda võib juba teisele toidule üle viia. Platinumi valikus on kutsikatele Platinum Puppy Chicken kuivtoit (kanalihaga) ja Platinum MENU Puppy Chicken märgtoit (samuti kanalihaga). Lisaks on saadaval ka kutsika stardikomplekt, mis sisaldab toidukaussi, kuiv- ja märgtoitu, maiusekotti, mõõtetopsi ja infomaterjale! 
  • Söögi- ja joogikauss - üldiselt pole siin raudseid reegleid, kausside valik on tänapäeval ÄÄRETULT lai. Odavamad on plastikust kausid, aga koertele meeldib neid närida ning näritud või kriimustatud kauss on potentsiaalne bakterite kasvuala. Ilusamad on keraamilised kausid, AGA neid on lihtne purustada. Kõige praktilisemad on roostevabast terasest kausid - kerged, vastupidavad ja kriimustuskindlad. Küll aga kipuvad need mööda tuba koos koeraga liikuma, kuid selle vältimiseks on mõnedel all ka kummist stopperid.
  • Kaela- ja jalutusrihm, traksid - jällegi, neid leidub igale maitsele. Kõige alguses on kindlam ja ohutum kasutada trakse ja lihtsamat jalutusrihma. Vaadates enda (veel paar nädalat tagasi olevat) pisikest kutsikat võin öelda, et traksid ja jalutusrihm peavad olema piisava kasvu- ja arenemisruumiga, sest kutsikad (eriti suured tõud) kasvavad üllatavalt kiiresti! Parima valiku saad teha, kui lähed kutsikaga koos poodi ja proovid erinevaid variante ise järele. 
  • Nimeripats koos telefoninumbriga - üks väga oluline asi, mis võib aidata Sinu lemmikul kadumise korral leida kiiresti tee tagasi koju. Kiibi kontrollimine võtab palju rohkem aega (selleks on vaja spetsiaalset kiibilugejat), kui ripatsi abil omanikule helistamine. Ripatsi variante ja disaine on lemmikloomapoodides palju, aga kindlamad on graveeringuga metallist ripatsid.
  • Kamm või hari ja küünetangid - ei ole just asjad, ilma milleta hakkama ei saa, aga olemas võiksid ikkagi olla. Harjadest/kammidest on minu isiklikuks lemmikuks Furminator. See on meie kodu number üks päästja massilisest karvauputusest. Meil on küll lühikarvalised koerad, aga kaks korda aastas on mul lihtsam Furminatoriga koerad üle käia, kui karvadest meres elada. Küünetangid on ka mugavuse asi, ise kasutan giljotiine ja kääridega ei julge ma oma koera musta värvi küüntele lähenedagi!
  • Šampoon ja palsam - selle kohta uuri lähemalt oma kasvatajalt, groomerilt või lemmikloomapoe konsultandilt. Koera karvatüübid on erinevad ja on olemas ka neid koeratõuge, keda üldse ei tohi šampooniga pesta. Kuna meie peres pole sellist entusiasti, kes viitsiks koerte ilusa väljanägemisega tegeleda, siis on meil mõlemad koerad “isepuhastava” lühikese karvaga ja näiteks nooremat koera, kelleks on Lapi porokoer, ei tohigi šampooniga pesta. NB! kindlasti ei tohi kasutada inimestele mõeldud šampoone või palsameid.
  • Mänguasjad sh ka arendavad - üks väga  oluline asi kutsika jaoks, mis aitab koera ja inimese omavahelisel kontaktil tugevneda. Igasugused loomakesed, piiksud, nuuskimismatid, köied, pallid, kettad - jällegi, väga palju erinevaid variante. Küll aga peab jälgima, et mänguasi oleks piisavalt ohutu ning et kutsikas ei saaks seda või sellest lahti näritud juppi alla neelata. 
  • Kakakotid - linnas ja teistes rahvarohketes kohtades tuleb enda lemmiku järelt ka ära koristada. 
  • Treeninglinad ja -spreid -  kuni kutsika teise vaktsiini saamiseni ei ole soovituslik kutsikaga jalutada seal, kus on ka teisi koeri, eriti veel praegu, kui ka koerte seas on liikumas rasked haigused. Linade kasutamise õppimine ei võta palju aega, aga see lihtsustab omanike elu väga!
  • Transpordipuur - meie puuril on kleeps "mina sõidan ohutult!" ja see võtabki transpordipuuri põhimõtte ilusti kokku. Erinevad suurused, materjalid ja kujud - enne ostmist kontrolli, kas see ikka mahub Sinu autosse ja kas koera jaoks on see piisavalt suur. 
  • Registreerimine kutsikakooli - isegi siis, kui Sa ei plaani koeraspordiga tegeleda, on soovituslik läbida kutsikakooli kursus. Võid küsida abi kasvatajalt või uurida internetis erinevate klubide ja koolitajate kohta. 

Tervise poole pealt paar olulist punkti:

  • Vali endale sobiv kliinik
  • Vaktsineeri vastavalt vanusele
  • Kiibista ja kanna kiip registrisse 

Selline saigi meie poolt kokku pandud kutsika ostukorv. Võib-olla Sul ei olegi kõiki neid asju kohe vaja, vaid need tulevad ajaga, mõnda asja ei pruugi sootuks vaja minna. Tuginedes oma kogemusele koertega, kes armastavad mänguasju tükkideks närida ja metsas igas lombis püherdada, võin öelda, et mida rohkem asju - seda parem. 

Toredat kutsikaga kasvamist! 

Tekst ja pilt: Arianna (www.instagram.com/_herdingcrew_)