Lemmikloomatoodete ekspert soovitab: Talviseid nõuanded koeraomanikule

16.01.2015

Koos talvega saabuvad Eestimaale külmad ilmad, mis valmistavad paljudele koeraomanikele meelehärmi. Et talv Sinu lemmikule liiga ei teeks, pane tähele järgmist:


  • Ära jäta oma koera õue pikaks ajaks. Arvesta, et tuul muudab talvised temperatuurid veelgi madalamaks, kui termomeeter näitab. Pane tähele oma koera kehatemperatuuri ja piira tema õues veedetud aega.

  • Õues elavate koerte jaoks on hädavajalik korralik kuut. Jälgi, et koeral oleks seal soe, kuiv ning piisav tuulevari. Plaaditud põrandad ja muud vaipadeta kivised pinnad võivad muutuda äärmiselt külmaks – aseta koerale põrandale tekk, vaip, soe pesa või näiteks kuivad õled. Eriti kergesti  võib külmakahjustus tekkida koera kõrvadel, sabal ja jalgadel.

  • Ole eriti ettevaatlik, kui jalutad oma koeraga veekogude läheduses. Koer võib mängides sattuda õhukesele jääle või libiseda ning kukkudes ennast vigastada.

  • Hoolitse korralikult oma koera karvkatte eest. Selleks, et sooja hoida, peab koera kasukas olema hooldatud ja terve. Lühi- ja karmikarvaliste koerte puhul, eriti neil, kel aluskarv puudub, on sooja hoidmiseks mõistlik kasutada vesti või kampsunit. Pikakarvalistel koertel tuleks trimmida varvaste vahel asuvad pikad karvad – see vähendab jääklompide teket varvaste vahel ning vähendab seega käpapadjandite vigastamise ohtu. Karvu lõigates ära vigasta õrnu käpapadjandeid!

  • Hoolitse oma koera käppade eest. Talvel tänavatele puistatavad soolad kuivatavad ja kahjustavad koera käppasid. Libeduse vältimiseks puistematerjalina kasutatav graniitkillustik on teravaservaline ning võib käppi lõhkuda. Õrn käpapadjandite nahk vajab talvel erihoolt – pese oma koera käppasid ka siis, kui need tunduvad puhtad; kasuta käpalõhede vältimiseks käpavaha ning väldi jalutuskäike niiskete käppadega. Käpahoolduseks on sobiv õrnatoimeline Platinum SkinCare haavasalv/käpavaha.

  • Õrna nahaga koeral võib tekkida külma või keskküttest tingitud kuiva õhu tõttu sügelus, sel juhul aitab nahka niisutava toimega šampoon – näiteks Coatex® Aloe ja kaerašampoon. Kuivata koer korralikult pärast pesu või märja ilmaga õueskäimist. Enne järgmist jalutuskäiku veendu, et koera karv on täielikult kuivanud. Kontrolli üle ka kõrvad!

  • Lisa oma koera dieedile rohkem energiat, kui loom veedab palju aega õues või teeb tööd. Kuna külmaga kulub kehatemperatuuri reguleerimiseks rohkem  energiat, peab koer toiduga saama ka rohkem kaloreid.

  • Ära jäta oma koera üksi autosse! Kui jätad auto mootori tööle, ohustab Sinu lemmikut vingugaas, kui aga lülitad auto mootori välja, langeb temperatuur koera jaoks ohtlikult madalale.

  • Talvel teedele kogunev antifriis on äärmiselt toksiline. Kuigi see lõhnab hästi ja maitseb koerale, võib see olla mürgine. Jälgi, et Su koer ei lakuks tänavalt lund!

  • Nagu ka inimesed, nakatuvad koerad talvel kergemini nakkushaigustesse, samuti ägenevad kroonilised haigused. Ära kasuta oma looma ravimiseks inimestele mõeldud tooteid – konsulteeri oma loomaarstiga ja leidke koos sobiv lahendus koera aitamiseks.

Hoia enda ja oma koera tervist, et talv mööduks lõbusalt kogu pere jaoks!

Autor: Mirjam Prints