Maokeerd kui õudusunenägu!

26.05.2015

Mis on maokeerd?

Maokeerd on kardetud haigus, mis võib ilma kirurgilise sekkumiseta lõppeda sageli surmaga. Maokeerd võib tabada sagedamini suuri, madala rinnaga koeri, kuid ohustatud on ka keskmised ja väikesed koeratõud. Rohkem on ohustatud vanemad koerad.
Maokeeru tekkimisel pöördub magu ümber oma telje. Veresooned, süda ja maolukuti (söögitoru ja soolestik) on kokku surutud ja nende töö on häiritud, mis põhjustab ringlushäireid ja soole ummistust.

Kliiniline pilt

Haigusel on väga iseloomulik kulg, mis algab mõned tunnid peale söömist. Tüüpiline ja peamine sümptom on väga paistes ja kõva kõht. Koerad on üldjuhul apaatsed ja šokis. Koera üldine tervis halveneb järsult, kulgedes tulemusteta oksendamise, kõõksumise ja hingamisraskustega. Kui ravi hilineb või on ebapiisav, loom sureb. Operatsiooni üleelamine sõltub sellest, kui kiiresti maokeerd diagnoositakse ja kui kiiresti jõutakse opereerida.

Riskitegurid

Maokeeru tekkimisel mängivad rolli mitmed riskitegurid.
• Koerte suurus. Uuringu tulemusel jäi poolte maokeeru diagnoosiga koerte turjakõrgus vahemikku 61 kuni 71 cm.
• Sügava ja kitsa rinnaga koeratõud.
• Paljud uuringud on tõestanud, et vanematel koertel on suurem risk maokeeru tekkeks.
• Enam kui pooli uuringus osalenud maokeeru diagnoosiga koeri söödeti peamiselt või ainult kuivtoiduga.
• Maokeerdu soodustab koeratoit, mis maos paisub.
• Korraga ühe suure toidukorra andmine suurendab samuti riski.
• Ohtu suurendab ka mängimine ja hüppamine vahetult peale sööki.

Ennetus

On mitmeid soovitusi, mida tasuks maokeeru tekkimise ennetamiseks järgida:
• Eriti just suuri koeri tuleks toita mitmes osas (minimaalselt kaks korda päevas). Õhtuti tuleks ette anda vaid väike kogus toitu.
• Koer peaks peale söömist piisavalt puhkama.
• Kugistamist ja õhu ahmimist tuleks võimalusel vältida või vähendada (näiteks spetsiaalse disainiga õgimist takistava toidukausi kasutamisega).
• Koeratoidu hügieeniline käsitlemine, kuna koeratoidu bakteriaalne saastatus soodustab kontrollimatut fermentatsiooni.

Kaubanduses müügil olevad koeratoidupalad koosnevad üldjuhul suures osas mitteseeduvast nisust. Nisu sisalduse ja kõrgetel temperatuuridel pressimise tõttu katab iga toidupala tärklisekiht, mis tuleb koera kõhus lõhustada. Selle tulemusena paisuvad toidupalad koera kõhus mitmekordselt, seeduvad aeglaselt ja võivad tekitada puhitust. Proovige järele: valage soe vesi koeratoidule ja hinnake ise tulemusi!
PLATINUM’i kuivtoit seevastu ei paisu ega saa koerte kõhtudes paistetust tekitada. Toit läbib seedekulgla kiiremini ja ei tekita kõhule stressi. Maokeeru tekkimise oht kahaneb sellega oluliselt. Lisaks vajavad koerad peale söömist lühemat puhkeaega.
Platinum’i koeratoit pakitakse kohe tootmisprotsessi järel väiksestesse pakenditesse, mis tagab kõrge hügieenistandardi ja välistab kontrollimatu bakteriaalse fermentatsiooni.