Mida teha, kui õues välgub ja paugub? ⛈

13.08.2019

Suvi on see aeg, kus lisaks ilusatele ilmadele, on ka koledaid.. Kui Sul on kodus koer, kes äikesega toas rahulikult edasi norskab ja sellest väljagi ei tee, on Sul väga vedanud! Küll aga on palju neid koeri, kes kabuhirmus äikesetorme ja müristamist kardavad. Selles postituses jagame mõningaid näpunäiteid mida teha ja kuidas käituda, kui õues välgub ja paugub! ⚡️

  • Esiteks tuleks jälgida enda käitumist. Kui õues on kõva torm ja koer kardab, siis ei tasu minna koera paitama ja sülle võtma, kuna see võib koerale jätta mulje, et ta saab kartmise eest kiita. Samuti ei tohiks ka koeraga kurjustada, kuna see ainult süvendab tema hirmu. Äikesetormiga tuleks ise jääda väga rahulikuks, sulgeda kõik aknad (tõmmata ette ka kardinad) ja uksed ning üritada koera tähelepanu mujale viia tema lemmiktegevustega. Olgu selleks siis mängimine, kammimine või mõni muu tegevus, mida koer tavaliselt naudib.
  • Kuna õuest tulev torm võib olla juba piisavalt vali, siis lihtsalt telekat kõvemaks panna ei ole mõtet. Koertele soovitatakse sellistel puhkudel mängida hoopis näiteks klassikalist või lihtsalt rahulikku muusikat. Kuid olge ettevaatlikud muusika valimisel, Beethooveni viies sümfoonia võib tekitada koertele hoopis rohkem stressi :D
  • Thundershirt – lemmikloomapoodides on müügil sellised vestid nagu Thundershirt. See on vest, mis aitab koeral rahuneda, kuna avaldab koera rindkerele kerget survet ja paneb looma ennast rahulikumana tundma. Seda vesti võib kasutada ka näiteks siis, kui koer kardab autoga sõita või on teatud olukordades ärev.
  • Kui on ette teada, et näiteks täna õhtul lubab ilmateade äikest, siis võiks võimaluse korral koera enne ära väsitada, seda nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Selline tegevus tõstab veres heaoluhormooni serotoniini taset, mis alandab koera vererõhku ja tekitab koeras heaolutunde.
  • Tekita koerale kodus koht, kus tal on alati turvaline olla – selleks võib olla tema puur (mille võiks siis katta pealt näiteks tekiga), mõnele meeldib vannitoa põrandal pikutada... veendu, et koeral on pääs sinna, kus ta ennast kõige turvalisemalt tunneb. Koerad, kes elavad õues, võiks äiksetormiga kindlast tuppa või näiteks esikusse, sauna eesruumi vms tuua, kuna vastasel juhul võib koer paanikasse minna ja lihtsalt minema joosta.
  • Üheks heaks nipiks on juba kutsikast saati koerale erinevaid helisi tutvustada. Kutsikale tuleks mängida vaikselt nädalas paar korda tormi helisid (nt Youtube’st) ning järgnevate nädalate jooksul vaikselt volüümi tugevdada. Selle meetodi kohta võiks enne kindlasti internetist lugeda, kui praktiseerima asutakse.

Kui aga koer ikkagi paaniliselt äikest kardab, siis võiks pöörduda veterinaari poole, kes sellisteks puhkudes kirjutab koerale midagi rahustavat. Kõige olulisemaks on alati jääda ise rahulikuks ning kindlasti mitte minna koera nö nunnutama ja kallistama. Loodame, et meie kõikide neljajalgsete tormised päevad mööduvad turvaliselt ja kartmatult!

 

Autor: Gete (https://www.instagram.com/roccoxraphael/)