Sabiine testib: Calmex

18.12.2017

Ilutulestik võib panna koerad ettearvamatult käituma ja aastavahetus on mõne koera jaoks stressirikkaim aeg. Samas on ka koeri, keda müra ja valgussähvatused ei häiri. Selleks, et vähendada võimalust, et ilutulestik koeras paanikat tekitab, tuleks teda juba varakult erinevate olukordadega harjutada. Nii tegin ka Sabiine puhul. Tutvustasin teda erinevate olukordade ja helidega ning püüdsin ta tähelepanu eemale juhtida ebameeldivatest situatsioonidest. Aasta aega harjutamist ja Sabiine oli igas olukorras rahulik. Arvasin, et läheb nii nagu mu eelmiste koertega ja Sabiinest ei saa ilutulestikku kartvat koera, aga alati on olukordi, mida pole võimalik kontrollida. Ühel tavapärasel õhtusel õueskäigul juhtus midagi ootamatut – varajane saluut, mis tekitas Sabiines totaalse paanika, mis on ka arusaadav, sest ehmatasin isegi. Kogu tehtud töö ja harjutamine oli ühe õhtuga rikutud. Aastavahetuseks teadsin ette valmistuda, aga siis oli olukord veelgi hullem.

Üritasin Sabiinet uuesti erinevate helidega harjutada, aga oli näha, et minu pingutused ei toiminud nii hästi, kui esimesel korral. Seega tuli leida uus lahendus tema aitamiseks. Selleks sai VetPlus Calmex toidulisand, mis on erinevate stressisituatsioonidega toimetulemiseks mõeldud looduslik toidulisand. Toidulisandisse suhtusin teatava eelarvamusega – arvasin, et toidulisand teeb Sabiine loiuks ja uimaseks.

Esimene katsetus leidis aset järjekordsel koeranäituse nädalavahetusel. Tavaliselt oleme ööbinud kodus, aga seekord ööbisime hotellis, kus oli ka palju teisi koeri. Sabiine oli pikast sõidust ja ümberringi haukuvatest koertest nähtavalt häiritud ja otsustasin, et on õige aeg katsetada, kuidas Calmex talle mõjub. Poole tunniga oli ärevus läinud ja Sabiine oli jälle tema ise. Sabiine puhul on aru saada, et ta on närvis, kui ta hakkab oma rihma ja mänguasju lõhkuma, mida ta tavaliselt ei tee. Samasugune ärevus kordus järgmisel päeval näitusel ja kuna Calmex teda uimaseks ei teinud, siis julgesin uuesti proovida. Taaskord mõjus Calmex talle hästi. Päev venis pikaks ja tagasi hotelli suundusime alles õhtupimeduses ning teel tabas meid järjekordne ebameeldiv üllatus – ilutulestik. Kordus sama, mis eelmisel aastal ja ootamatu ilutulestik tekitas Sabiines totaalse paanika ning mul oli hirm, et ta tõmbab rihma otsast lahti ja jookseb minema. Eelnev Calmexi mõju oli kadunud ja Sabiine ei suutnud rahuneda. Andsin hotelli jõudes talle ühe Calmexi veel, mis tegi tal olemise paremaks. Umbes kahe tunni möödudes lasti jälle ilutulestikku ning kõik kordus – Sabiine oli paanikas ja selleks, et ta rahuneks, andsin talle uue Calmexi. Toidulisandit võib anda kuni neli korda ööpäevas, kahetunniste vahedega ja sellel päeval sai Sabiine kokku kolm kapslit. Kui üks kapsel teda uimaseks ei teinud, siis kolm kapslit tegid ta uimasemaks kui tavaliselt.

Teine katsetus leidis aset juba kontrollitumas keskkonnas. Olin teadlik kellajast, kuna ilutulestikku lastakse ja teadsin Sabiinet ette valmistada. Andsin talle 45 minutit enne kapsli, sest Calmexi rahustav toime on nähtav 30-60 minutit pärast manustamist. Eelmistel kordadel andsin Sabiinele kapsli tervelt, aga seda võib ka avada ja segada toiduga. Teine variant sobib tõenäoliselt toidule orienteeritud koertele, sest Sabiine puhul lõppes see katsetus altkulmu vaatava koera ja segamini köögiga. Sel korral sai Sabiine ½ kapslit rohkem kui varem. Kui ilutulestikku laskma hakati, siis ootasin, mida Sabiine teeb. Esiti jäi ta lihtsalt kuulama, siis sai aru, mis toimub, jooksis teisele korrusele ja tagasi minu juurde. Ta oli olukorrast häiritud, aga mitte nii palju, et ta kuhugi peitu oleks jooksnud ja isegi saba oli seljal rullis. Sabiine saba on väga kõnekas – kui saba on oma tavapärases olekus seljal rullis, on kõik korras. Saba on sirutatud ainult siis, kui Sabiine magab või on väga närvis.

Kokkuvõttes toimis Calmex Sabiine puhul väga hästi, aitas vähendada ärevust ja ära hoida ilutulestikuga kaasnevat paanikat. Minu eelaimdus ei pidanud samuti paika – üks Calmexi kapsel koera uimaseks ei tee, samas kolm kapslit juba teeb. Sellel aastal olen kindel, et aastavahetus möödub Sabiine jaoks muretumalt kui eelmisel aastal. 

Autor (tekst ja pildid): Kadi-Mari