Sabiine testib: Platinum hambahooldus

18.08.2017

Sageli mõeldakse hambahooldusele alles siis, kui probleem on tekkinud, kuid Sabiine puhul otsustasin juba ennetavalt tegutseda. Seega katsetasime Platinum hambahooldustooteid: OralClean+Care Classic spreid ja OralClean+Care Salmon geeli. Sabiine on väga kehva isuga, mistõttu on tema igapäevamenüüs peamiselt märgtoit. See aga ei puhasta närimise käigus hambaid nagu kuivtoit, vaid pigem jääb hammaste külge ning võib teatud aja möödudes tekitada hambakivi, mis omakorda võib viia igemepõletike tekkeni. Hambakiviga koos tekib suus palju baktereid, mis nõrgendavad organismi vastupanuvõimet ning mingil hetkel võivad kõikjal organismis tekkida kahjustused ja põletike kolded.

Hambakivi ärahoidmiseks on mitmeid mooduseid, millest kõige tõhusamaks peetakse hammaste harjamist. See protseduur on sageli nii omanikele kui ka lemmikloomadele ebameeldiv, mistõttu jäetakse hammaste hooldus tahaplaanile. Meiegi jaoks ei olnud harjamine esmane valik ning otsustasin katsetada teistsuguseid meetodeid.

Novembrist saati olen kasutanud Sabiine hammaste puhastamiseks OralClean+Care Classic spreid. Valisin alustuseks sprei, sest seda tundus mugavam manustada võrreldes geeliga. Esimesed korrad oli sprei maitse Sabiine jaoks ebameeldiv ning teda ehmatas pihustamisel tekkiv hääl. Ajapikku harjus ta nii sprei maitse kui ka selle häälega. Nüüd lakub ta peale pihustamist isegi pudeli üle.

Pihustan Sabiinele spreid suhu 2-3 korda umbes 2x nädalas. Alati mõlemale poole tagumistele hammastele ja mõnikord ka esimestele. Pihustamise järgselt hakkab ta hoolikalt ise keelega hambaid üle lakkuma. Seni on Sabiine hambad korras ning tema hingeõhk on värske.

Kuna sprei katsetus läks edukalt, otsustasime katsetada ka geeli. Valisin lõhemaitseline geeli, sest Sabiinele meeldib lõhe maitse. Sarnaselt spreile, ei tohiks pool tundi enne ja pärast manustamist koer süüa ega juua. Erinevus spreiga on see, et geeli tuleks puhta näpuga koera igemetele määrida või näiteks lasta tal ise seda lusikalt limpsida. Limpsimisefekt on ideaalne, sest siis ei pea geeli eraldi suus laiali jaotama.

Asendasin iganädalase sprei kasutamise geeli kasutamisega. Sprei kasutamisega harjumine tuli nii minu kui ka Sabiine jaoks kergelt, siis geeliga nii lihtsalt ei läinud. Geel oli Sabiine jaoks võõras nii maitselt kui ka lõhnalt. Esimese katsetuskorra ajal üritas ta ise mu näpult geeli lakkuda, kuid peale proovimist keeldus ta sellest tegevusest ning ma pidin ise seda ta hammastele määrima. Läks umbes 3 nädalat enne kui Sabiine protseduuriga harjus. Selleks ajaks proovis ta juba ise geeli limpsida kuid vajalikku kogust ei suutnud ta ära lakkuda. Geeli kasutusele võtmisest alates on läinud umbes 2 kuud selleks, et Sabiine maitsega ära harjuks. Nüüdseks lakub ta vajaliku koguse ise ära ning protseduur ei ole tema jaoks ebameeldiv.

Sprei vs geel

Sprei

Geel

+ omaniku jaoks lihtsam manustada

+ alustamiseks sobivam

+ silmaga näha, kus geel hammastel on

+ tundub, et toimib paremini, sest limpsimisefekt on suurem

- pihustamisel tekkiv hääl võib lemmiku jaoks olla hirmutav

- ei ole aru saada kas ja kuhu sprei hammastele jäi

- geeliga harjumine võtab rohkem aega ja vaeva

Kokkuvõte: soovitaksin nende toodete kasutamisel alustada kõigepealt spreiga, et nii protseduur ise kui ka toote maitse lemmiku jaoks tuttavam oleks ning seejärel läheksin üle geeli kasutamisele. Sprei kasutamine on nii lemmiklooma kui ka omaniku jaoks mugavam. Mulle endale tundub, et geel toimib paremini, sest see on paksema konsistentsiga ning loom peab rohkem vaeva nägema, et see igemetel laiali jaotada. 

Autor (tekst ja pildid): Kadi-Mari