Sööbik ja Pisik võivad kimbutada ka koeri

19.11.2019

Zucchini tegi hambapesuga tutvust juba noores eas, kui PetCity veterinaar kutsikakoolis meile rääkis, et oma uut perekonnaliiget tuleks suuhügieeniga harjutada juba varakult. Nüüd on Zucchini üle aasta vana ning hambapesu vastu ei ole tal enam midagi.

Kuni hiljuti harjasime Zucchini hambaid üsna regulaarselt (mõne üksiku pikema pausiga) koertele mõeldud hambapasta ja spetsiaalse hambaharjaga. Kõige toredam oli see, et tavaliselt meie corgipoiss lausa tuiskas teisest ruumist kohale, kui kuulis hambapasta korgi keeramise häält. Samuti ei olnud Zucchinil midagi tema suus asjatamise vastu, kuid tema jaoks oli palju meelepärasem püüda samaaegselt hambapastat lakkuda. See aga takistas ligipääsu tema tagumistele hammastele, mis jäid seetõttu tihti tähelepanuta. Lisaks on Zucchini saanud närida konti, porgandeid ja närimismaiuseid, kuid sellest ei piisanud, et Sööbikut ja Pisikut eemal hoida.

Nii avastasime umbes kuu aega tagasi, et tema purihammastele on tekkinud hambakivi. Kuigi see oli murettekitav, siis otsustasime (ja Zucchini ei vaielnud alguses vastu), et tuleb olla hoolikam. Võtsime hambapesu nüüd iga päev ette ja pühendasime mõlemale suupoolele rohkem aega. Paari nädala jooksul ei muutunud midagi -  hambakivi “säras” jätkuvalt vastu. Ainult Zucchini ei jooksnud enam nii rõõmsalt hambapesu ajaks kohale, sest see oli muutunud veidi intensiivsemaks, kui talle meeldiks. Olukord tundus lootusetu ja sel hetkel oleksime me tegelikult pidanud juba loomaarsti juurde aja panema.

Sellegipoolest võtsime veel kasutusele viimase õlekõrre enne veterinaari juurde minekut. Juba varasemalt olid silma jäänud Platinumi hambageelid ja nende tõhus toime hõlpsalt eemaldada ja ennetada hambakivi, kuid lemmikloomapoes käies osutusid alati valituks teised tooted. Nüüd aga jõudis Platinum OralClean+Care Classic lõpuks ka meie ostukorvi!

Kuna hambakivi oli jõudnud tublisti kivistuda, siis kandsime geeli hammastele kaks korda päevas. Alguses tundus see pisut loogikavastane, et harjamist polegi vaja. Zucchini aga tundis suurt rõõmu selle üle, et hambahari jäi sahtlisse ning et lõpuks on hambahooldusvahend, mida ta võib segamatult limpsida. Kuigi pakendil on kirjas, et esialgne hooldusfaas kestab enamasti 3 kuni 6 nädalat, siis Zucchinil kadus kogu hambakivi juba pooleteise nädalaga. See aga ei tähenda, et enam pole Zucchini suuhügieenile vaja tähelepanu pöörata - jätkame samamoodi, kuid oleme avastanud, et seda saab teha ka lihtsamalt kui harjamisega.

Õppisime Zucchini esimese eluaasta jooksul, et

1) koera hambahooldus on väga oluline;

2) juba kutsikat tuleb hambapesuga järk-järgult harjutada, et hiljem oleks lihtsam;

3) tuleb olla järjepidev ja kõikidele hammastele tähelepanu pöörata;

4) tuleb leida sobiv vahend ja toode - mis võib sobida ühele koerale, ei pruugi sobida teisele;

5) ei tohi lasta olukorral minna nii kaugele, et hambakivi on juba tekkinud.

Tekst: Doris-Marii. Zucchini tegemistel saab silma peal hoida Instagramis (LINK).

Pldi autor: Kadri Marie Männik