Süsivesikud koertele?

14.03.2018

Vastupidiselt kassidele ei ole koerad ainult lihasööjad. Looduses söövad koerlased ära kogu oma saaklooma koos kõhu- ja soolesisuga. Põhjuseid süsivesikute pakkumiseks on mitmeid:

  • Väärtuslik energiaallikas
  • Kiudained aeglustavad toidumassi liikumist soolestikus
  • Mineraalainete, pektiini ja sekundaarsete taimsete ainete allikas
  • Tasakaalustatud toidu eeliseks on valgu ja fosfori õige sisaldus.Kui loom sööb ainult liha, on fosfori sisaldus toidus liiga suur. See võib tekitada tõsiseid probleeme eriti just vanematel koertel ning koertel, kellel on probleeme neerude, maksa või kusekivide tekkimisega.

Kodustamise käigus on koerte seedimine muutunud inimestega sarnasemaks. Kohandunud on ka nende tärkliste seedimine. Võrreldes huntidega on koertel 10 süsivesikute seedimise eest vastutavat lisageeni.
Lisainfot leiate Uppsala ülikooli uuringust, mis viidi läbi 2013. aasta jaanuaris. Ingliskeelse uuringu nägemiseks vajutage lingile:
http://www.nature.com/nature/journal/v495/n7441/full/nature11837.html

 Sellele vaatamata peaks süsivesikuid nagu rukis, nisu, oder ja soja koera toidus vältima. Need koostisained põhjustavad väga sageli allergiaid. Lisaks sellele on korraliku seedimise tagamiseks oluline süsivesikuid piisavalt küpsetada.

Sageli on nn süsivesikutalumatuse põhjustajaks nende ebapiisav lagundamine. Kui toitu valmistada kodustes tingimustes, tuleks meeles pidada, et näiteks riisi või kartuli valmistamiseks kulub vähemalt 15 minutit rohkem kui inimestele valmistatava söögi valmistamiseks. Kui toitaineid on lihtne püreestada, seeduvad tärklised hästi. Ebapiisav purustamine tekitab käärsooles mikroobset seedumist ja päädib sageli kõhulahtisusega.