Ujumine

27.07.2019

Ujumine on suvel üks parimaid ja jahutavamaid tegevusi mida koertega teha kui temperatuurid kipuvad väga kõrgeks tõusma. On koeri, kellele väga meeldib ujuda ja samas on ka neid, kes pigem ujumist väldivad, aga on nõus lihtsalt kaldal solberdama. Ka see aitab neid jahutada seega ei ole sellest midagi, kui Sinu koerale ujumine ei meeldi. Muidugi võib ka asi olla selles, et koer kardab – kõik koerad ei ole sündinud ujujad. Sellisel juhul tuleks tasa ja targu õpetada koerale kuidas rahulikult ujuda.

Kui Rocco oli väike, õpetasime me teda ujuma nii, et läksime ise samuti vette ja meelitasime ta endaga kaasa. Läksime kaldast nii kaugele, et koeral jalad põhja ei ulatuks, aga ise saime veel ilusti püsti seista. Siis toetasime koera kergelt kõhu alt ja kiitsime teda hästi palju kui ta pihta sai mida teha tuleb. Nüüdseks on teda juba väga raske veest välja meelitada :)

Suureks abiliseks on kindlasti ka päästevest millega tunneb ennast vees natukene ebakindel koer kindlasti turvalisemalt ning samuti on ka omanikul natuke kergem kaldal olla. Päästevesti on hea kasutada koeral ka siis, kui tehakse praegu populaarsust koguvaid SUP sõite või kui minnakse lihtsalt paadiga sõitma ja võetakse koer kaasa.

Minu koertele meeldib väga millelegi vees järgi ujuda, see tähendab, et meil on alati mõni mänguasi kaasas mida neile loopida. Selliste mängudega tuleks aga tajuda millal koerad väsima hakkavad. Ühtlasi ei tohiks mänguasju kaldast liiga kaugele visata muidu võib juhtuda see, et nendele tuleb lõpuks ise järgi minna :D Ujumine on koertele väga heaks füüsiliseks treeninguks kogu kehale ning seda soovitatakse ka nendele, kellel on olnud erinevaid jala/põlvevigastusi.

Suvel on eriti just karvaste koerte suureks vaenlaseks hotspot – ehk naha infektsioon, mis kipub just suvel tekkima koertele, kes armastavad ujuda ja kellel on tihe aluskarv. Hotspotile aitab kaasa lisaks ujumisele ka soe ja niiske ilm. Seega on oluline, et peale ujumist saaks koer koralikult kuivatatud, kuna vastasel juhul hakkab aluskarva all toimuma haudumine ning see võibki viia hotspotini. Suvel võiks rohkem kontrollida koera kõrvu ja kaela ümbrust kuhu hotspot enim tekib.

Kokkuvõtteks võib öelda, et ujumine on koertele hea nii füüsiliseks kui ka vaimseks treeninguks ning aitab suvel neid ka jahutada. Kindlasti aga tuleks erinevate veekogude ääres enne veenduda kas koerad on sinna oodatud ja võivad seal ujuda. Soovituseks mainime veel, et meie koerte lemmik veemänguasjad on erinevat Chuckit’i tooted, mida on koertel kerge veest haarata ja mida on ka nende erksate värvide tõttu alati lihtne märgata. Lisaks on neid hea kasutada ka aastaringseks mängimiseks, kuna mänguasjad on väga vastupidavad.

 

Autor: Gete (https://www.instagram.com/roccoxraphael/)