Väikese koera töö on mäng

22.05.2017

Vahel unustame kui oluline on kutsika jaoks mäng. Väga paljud inimesed arvavad, et kutsikal on vaja mängida teiste kutsikate ja koertega. Tegelikult peaks koer hindama mängu omanikuga kõrgemalt kui mängu teiste koertega, samas on seda raske saavutada kui kutsikale on teiste koertega mängimine väga lõbusaks muutunud. Kas Sinu koer mängiks parem Sinuga kui ümbruses on teised koerad?

_DSC5012.JPG
Pildi autor: Kadri Audova

Kuidas saavutada, et kutsikas tahaks mängida omanikuga rohkem kui teiste koerte või teiste inimestega? Lihtne vastus on see, et mäng peab alati olema meeldiv ja lõbus. Omaniku ja koera vaheline suhe on siinkohal kindlasti võlusõna.

Mõned näpunäited, mida jälgida, et koer tahaks omanikuga mängida 

  1. Koeraga peab mängima iga päev. Eriti oluline on see kutsikaeas, et koer õpiks väärtustama mängu. Alguses ei pruugi kutsikas osata mängida inimesega, seda peab koer alles õppima. Väga paljud kasvatajad tegelevad sellega juba pesakastis, kuid mitte alati ei ole uude koju saabuv kutsikas seda oskust omandanud.

  1. Kodus ei tohiks olla kutsikale kättesaadavad kõik mänguasjad, samas peaks olema mõned närimislelud, et noor loom saaks üksi olles oma aega sisustada lubatud tegevustega. Selleks, et mäng oleks lõbus, tuleb leida mänguasi, mis meeldib kutsikale kõige rohkem. On see on pärisnahast karvane mänguasi või hoopis pall? Pole oluline, peaasi, et see oleks koera lemmik. Vahel võib selleks olla üldsegi mitte koertele mõeldud asi, vaid hoopis vana sokk või suss. Kõige väärtuslikum mänguasi võetakse välja mängu alguses ja pannakse alati pärast mängu lõppu ära. Kutsikas ei saa sellega kunagi üksi mängida.

IMGP9853.JPG
 
  1. Mäng ise peab olema huvitav! Alguses võiks lohistada mänguasja mööda maad, selle jaoks võib panna mänguasjale külge pikema nööri. Samuti võib mänguasja visata või teha midagi muud, oluline on, et koeral tekiks huvi mänguasja vastu. Kui kutsikas mänguasjast haarab ja veidigi sikutab, luba tal võita. Kas Sina mängiks mängu, kus alati kaotad? Mängu ajal võib kutsikat katsuda ja patsutada, et mäng oleks lõbusam ja kaasahaaravam. Kuid arvestama peab ka koera tundlikkusega - mitte kõigile koertele ei meeldi see.

  1. Mäng tuleb lõpetada siis, kui kutsikas ei ole veel väsinud. Alguses võib mäng kesta mõned minutid, sest väikesed koerad väsivad kiiresti. Samm-sammult saab mängu aega pikendada.

Lõpetuseks kõige olulisem -  omanikule endale peab meeldima mäng oma koeraga, siis meeldib  ka koerale mäng omanikuga!

EEIMG_8460.JPG

Autor: Elen Kivi-Paju
Kennel Ability