Eric corgi - koera kodusest koolitamisest

01.11.2018

Nagu eemises postituses rõhutatud (loe SIIT), siis väga suur osakaal koera koolitamisest on just kodusel harjutamisel. Kutsikakool annab omanikule oskused oma koera õpetada ning neid kasutades ja korrapäraselt harjutades omandabki koer paljud käsklused. Põhimõtteliselt saab õpetada käsklusi kõikidele koertele, selle omandamise kiirus sõltub eelkõige omaniku initsiatiivist ning mingil määral ka koera tõust - mõned lihtsalt on kiiremad õppijad kui teised. Corgisid pean ise pigem kiireteks õppijateks.

Oleme õpetamisel kasutanud ka mõnda raamatut, näiteks „Mänge ja trikke koertele“, mis on olnud suureks abiks koolitusprotsessi lihtsamaks muutmisel. Samuti oleme sellest raamatust leidnud uusi põnevaid trikke, mida Ericule õpetada.

Meie eesmärgiks oli Ericu kutsikaperioodil eelkõige see, et ta kuuletuks meile kenasti ning täidaks käsklusi ka siis, kui ta pole rihmas - see on siiani ka väga hästi toiminud.

Oleme viimasel ajal mõelnud ka mõne uue triki õpetamisele – kui lugejatel on põnevaid mõtteid või ettepanekuid mida koerale õpetada, siis andke teada, proovime Ericuga järele.

MAIUSED

Oleme 2,5 aasta jooksul Ericule andnud mitmeid erinevaid maiuseid. Lisaks spetsiaalselt koertele mõeldud maiustele oleme kasutanud ka näiteks viinerit, pihvi või juustu. Kuna osaleme Ericuga ka koerte näitustel, siis on oluline, et maius talle väga meeldiks ja motiveeriks tegema käsklusi ning kuuletuma. Näituste puhul on see oluline, kuna keskkond on võõras, õhus on palju uusi ja huvitavaid lõhnu ning muidugi on segavaks teguriks teised koerad.

Ühel sellisel näitusel saavutas Eric auhinnalise koha ning sellega koos saime premeeritud Fit-Sticks Chikcen+Lamb maiusega. Juba topsi avades sattus ninna mõnus aroom ning Ericu reaktsiooni nähes oli selge kui väga see talle maitseb. Antud maiuse puhul on kasutatud ligi 80 protsenti kana- ja lambaliha ning lisatud on ka riisi, mis on väga heaks süsivesikuallikaks. Lisaks eelpool nimetatule, on samast sarjast ka Fit-Sticks Chicken+Rabbit ehk kana- ja küülikulihaga maius.  

Meile meeldib, et Fit-Sticks maiused on mahlased ja pehmed ning hõlpsasti murtavad, mis annab võimaluse need omakorda pisemateks tükkideks murda ning näitustele või jalutuskäikudele kaasa võtta või lihtsalt harjutuste premeerimiseks anda. Vähemtähtis ei ole ka asjaolu, et maiused on pakendatud vastupidavasse topsikusse, kus neid on mugav hoiustada. Nendele, kes soovivad oma koertele osta juba algselt pisemaid maiuseid, soovitame Click-Bits Chicken+Lamb maiust, mis on juba väiksemateks tükkideks tehtud. 

Oleme Platinumi maiuseid kasutanud juba mõnda aega ning iga kord tundub, et Eric teeks nende saamiseks kõike. Kui maiust käes hoida, siis tal on vahva komme näidata korraga ette kõik trikid, mida ta oskab, mis on päris humoorikas vaatepilt. 

Kokkuvõtteks soovitame koera võtmisel kindlasti läbi käia kutsikakoolist, kuid ära ei tohiks unustada ka kodust koolitamist, mis tegelikult panebki aluse kuulekale koerale ning pakub talle igpäevaselt mõnusat tegevust ja peamurdmist.  

Ericu toimetamistel saab silma peal hoida jälgides tema sotsiaalmeedia kontosid Facebookis ja Instagramis.

Autor (tekst ja pildid): Riina Kranich