Kas Su koer on ülekaaluline?

28.04.2015

Paljud inimesed annavad iga uue aasta alguses lubaduse, et sel aastal hakkavad nad jälgima kaalu. Tihti kuuleme oma sõpru ja tuttavaid rääkimas, kuidas oleks vajalik saavutada suveks rannavorm. Jah, suvist palavust on ülekaalulistel oluliselt keerulisem taluda – eks ole siis ka mõistlik natuke kergem vorm saavutada.

Oma figuurile mõtleme me tihti, kuidas on lood aga meie lemmikloomadega?
Suurbritannias avaldatud uuring (VIIDE) tõi välja mitmed olulised ja huvitavad aspektid: peaaegu pooled (45%) koerad on ülekaalulised, samas kui kaks kolmandikku loomaomanikest ei pea seda probleemiks ning 78% loomaomanikest pakub oma koerale söögiks ülejääke oma toidulaualt. Sarnane tendents on ka Eestis.

Miks on ülekaalulisus ohtlik?
Ülekaalulisus on loomade jaoks sama ohtlik kui inimestelegi, põhjustades erinevaid terviseprobleeme: osteoartriiti, südame- ja veresoonkonna haigusi, diabeeti, aga ka emotsionaalset kurnatust ja stressi, sest vähenenud liikumisvõime ning terviseprobleemid on looma jaoks kurnavad nii vaimselt kui füüsiliselt.

Kuidas ülekaalulisus tekib?
On loomulik, et loom ei muutu ülekaaluliseks üleöö. Rasvumist põhjustab liigne energia sissesöödavas toidus. Kui loom ei kuluta ära seda energiat, mida ta sisse sööb, ladestub see energia rasvana naha all ja organite ümber.
Paljud loomaomanikud annavad oma koertele liiga suuri toidukoguseid. On koeri, kes on väga pirtsakad ja kelle jaoks on piisava koguse toidu söömine probleem. Samas on ka koeri, kes tunduvad pidevalt näljased – ka siis, kui nad seda tegelikult ei ole. Omanikud tahavad oma lemmikule parimat ning kardavad, et täistoidu soovituslikud ratsioonid on nende koera jaoks liiga väikesed. Seetõttu pakutakse oma koerale rohkem energiarikast toitu, kui on tegelik vajadus.
Teine põhjus on loomade hellitamine – looma soovitakse premeerida, hellitada ja talle oma hoolivust näidata. Koerte maiused on aga tihti väga kalorirohked. Antud maistuste kogus tuleks päevasest toiduratsioonist maha arvata ning anda selle võrra loomale vähem täistoitu.
Üks kolmest koeraomanikust kasutab looma premeerimiseks inimeste toitu – kas ülejääke laualt või ostab oma koerale spetsiaalselt vorsti ja viinereid. Miks ei ole see hea? Osa inimeste toidust on koerte jaoks liiga rasvased, soolased või sootuks mürgised. Mõned koeraomanikud annavad oma lemmikutele ainult toidujäänuseid ega paku üldse kvaliteetset loomatoitu. Toidu ülejäägid ei ole koera jaoks sobiva koostisega – nad ei saa sealt piisavalt vitamiine, mineraale ja sobivas vahekorras toitaineid. Toidujäänused on tihti väga rasvased- näiteks pitsa, rasvas hautatud seapraad, koorekaste. Liiga rasvane toit võib tundlikumal loomal põhjustada pankrease põletikku ehk pankreatiiti. Pankreatiit on väga ohtlik ja valulik haigus, mis võib lõppeda koera surmaga. Inimeste toit võib olla koera jaoks ka füüsiliselt ohtlik: näiteks võib kontide söömine põhjustada sooleummistusi, keedetud kondid võivad aga olla tervad ja koera seedeelundkonda vigastada. Inimeste toit võib olla koertele suisa mürgine – näiteks viinamarjad, šokolaad, sibul ja alkohol. Ka inimeste toidus sisalduv liigne sool võib koera kahjustada – koerte neerud ei ole kohanenud suurte soolakogustega. Seetõttu on mõistlik pakkuda oma koerale kvaliteetset täistoitu ning maiuseks midagi, mis on loodud spetsiaalselt koera vajadusi silmas pidades.

Kuidas ma aru saan, et mu koer on ülekaaluline?
Kui te käite oma lemmikuga regulaarselt veterinaari juures, siis suur tõenäosusega teeb teie koera arst talle ka tema füüsise kohta märkuse. Arst annab tavaliselt ka head nõu selle kohta, kuidas efektiivselt kaalu alandada. Allpool leiate Balckburn’i Loomade Haigla poolt avaldatud pildi, kus number 3 näitab, milline peaks normaalkaalus koer ülaltvaates välja nägema.
 

Joonis 1: Kuidas saada aru, et koer on ala- või ülekaalus? 1 ja 2 on alakaalulised, 4 ja 5 ülekaalulised.

Mida teha ülekaalulise loomaga?
Nagu ka inimestel, tuleb koerte kaalu alandamiseks kombineerida liikumist toitumisega. Loomaarstid soovitavad täiskasvanud koertele iga päev vähemalt 30 minutit liikumist, kaks korda päevas. Kindlasti on mõistlik konsulteerida oma loomaarstiga, et leida sobivaim lahendus, sest iga looma jaoks tuleb sobiv liikumise intensiivsus ja hulk vastavalt nende tervislikule seisundile, vanusele ja tõule.
Et loomale rohkem liikumist ja tegevust pakkuda, võib toidupalad peita spetsiaalse palli sisse, millega mängides koer saab nii tegevust kui ka liikumist. See on suurepärane vahend aidata koeral liigsest kaalust vabaneda.
Toitumise juures peab arvestama toidu kogustega. Kindlasti tuleb päeva kaloraažis arvesse võtta ka loomale antavad maiused. Samuti ei ole mõistlik anda vanale tubasele koerale väga aktiivsele koerale mõeldud energiarohket toitu. Kiirdieedid ning näljutamine on absoluutselt keelatud. Toidukoguste vähendamine üle 15% ei ole looma jaoks ohutu, sest ta ei saa piisavalt vajalikke mineraale ja vitamiine. See viib omakorda tõsise haigestumiseni.
Ole kannatlik – nõnda, nagu ülekaalulisus ei teki üleöö, ei saa see ka kaduda. Arvesta, et normaalkaaluline loom tunneb ennast hästi, on tervem ja vitaalsem, mistõttu on firguuri parandamine vaeva väärt. Ilusate ilmadega on tõeliselt mõnus teha pikemaid jalutuskäike ning veeta oma koeraga rohkem kvaliteetaega õues.

Järgmistes artiklites räägime, mis võivad olla koerte alakaalulisuse põhjused ja tagajärjed, samuti sellest, millistest mürgistest taimedest oma koerad eemal hoida.

Autor: Mirjam Prints