Talvised vitamiinid

06.02.2020

Talv on teadupoolest see aeg, kus päikest on vähe ja seega on ka inimesed tihti väsinud. Et talveaeg üle elada, sööme me sügis-talvisel perioodil palju C-vitamiini sisaldavaid puuvilju, mis aitavad eemale peletada haiguseid ning võidelda stressi vastu. Kui meie saame ennast turgutada puuviljadega, siis kas seda võivad teha ka meie lemmikud? 

On puuvilju mida võib koertele anda ja samas on ka selliseid, millest tasuks hoiduda, järgnevalt räägime mõnest tuntuimast puuviljast ja vaatame, kas saame neid koos lemmikutega teleka ees jagada! :)

Õunad jah, koerad võivad süüa õunu. Õunad annavad meile A- ja C-vitamiini ning samuti ka kiudaineid. Õunu lemmikule andes veendu, et seemned ja südamik on enne eemaldatud. Nipinurk: pista õunaviilud sügavkülma ja anna koerale neid kuumal suvepäeval – hea külm ja tervislik snäkk.

Banaan – jah, koerad võivad süüa ka banaani! Banaan on madala kalorsusega snäkk, mis sisaldab endas suures hulgas kaaliumit, vitamiine, kiudaineid ja rauda. Küll aga tuleb meeles pidada, et banaan on kõrge suhkrusisaldusega, mis tähendab, et seda võib koerale anda snäkina, aga mitte igapäevase osana tema toidust.

Viinamarjad – ei, koerad ei tohiks kunagi süüa viinamarju! Viinamarjad ja rosinad (kuivatatud viinamarjad) on koertele väga mürgised ning võivad viia neerupuudulikkuseni, seega tuleks neid kindlasti vältida.

Pirnid – jah, koerad võivad süüa pirne! Pirnid sisaldavad endas rauda, C- ja K-vitamiini ning ohtralt kiudaineid. Jällegi tuleks veenduda, et koerale antavas palas pole seemneid ega südamikku, kuna seemned sisaldavad endas tsüaniidi, mis on koertele mürgine.

Avokaado – ei, koerad ei tohi süüa avokaadot! Üha populaarsemaks saanud puuvili avokaado (justnii, avokaado on puuvili) võib olla tervislik meile, omanikele, kuid koertele on avokaado toksiline. Avokaado sisaldab persiini, mis põhjustab koertele seda süües kõhulahtisust ja oksendamist.

Vaarikad ja maasikad – jah, koerad võivad süüa nii vaarikaid kui ka maasikaid. Vaarikad sisaldavad endas antioksüdante, mis on koertele head. Nad on madala suhkrusisalduse ja kalorsusega, aga samas kõrge kiduaine-, magneesiumi ja C-vitamiini sisaldusega. Vaarikad on eriti head vanematele koertele, kuna nad sisaldavad endas põletikuvastaseid ühendeid. Küll aga tasuks vaarikaid koetele pakkuda tagasihoidlikes kogustes, kuna neis on natukene ksülitooli. Maasikates on palju kiudaineid ja C-vitamiini ning lisaks sisaldavad maasikad endas ühendeid, mis aitavad koerte (ja ka inimeste) hambaid valgematena hoida. Küll aga sisaldavad maasikad endas suhkruid, mistõttu tasuks ka nendega piiri pidada ja anda neid koerale mõistlikus koguses.

Tomatid – ei, koerad ei tohi süüa tomateid. Toores tomat sisaldab endas solaniini ning selle tarbimine võib põhjustada iiveldust, oksendamist, tasakaaluhäireid ning see võib lõppeda koguni surmaga.

Ananass – jah, koerad võivad süüa ananassi. Mõned tükid ananassi on hea maius koerale (eiti külmana). See troopiline vili sisaldab palju vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Ühtlasi on ananassis ka bromelaiini - ühendit, mis aitab koertel paremini süsivesikuid omandada.

Kirsid – ei, koerad ei tohi süüa kirsse. Kirsitaimed ja seemned sisaldavad tsüaniidi, mis on koertele väga ohtlik. Kui koer sööb midagi, mis sisaldab tsüaniidi, siis see tähendab, et koera vererakud ei saa enam piisavald hapniku – see võib viia hingamisraskusteni ja ohtliku mürgistuseni.

Meeles tuleks pidada, et ka neid puuvilju, mida koerad võivad rahus süüa, ei tohiks anda korraga väga suurtes kogustes. Olenevalt puuviljast, võite lisada neid koerale kas toidu sisse või anda eraldi snäkina. Mõnusat maiustamist nende puuviljadega, mida koertele anda võib! 

Autor: Gete (https://www.instagram.com/roccoxraphael/)