Terminid selgeks: mida ütleb koeratoidu koostis?

03.04.2017

Olete oma koeratoidu pakendil kindlasti märganud termineid “toorkiud”, “toorrasv” ja “toortuhk”. Seletame need lahti!

Toortuhk
See termin koosneb sõnadest “toor” ja “tuhk” ning viitab tõepoolest tuhastamisele. Toortuha määramiseks kuumutatakse toit ja lõhustatakse see enam kui 6 tunni jooksul spetsiaalses ahjus 550°C juures tuhaks. Järelejäänud mittepõlevat jääki kutsutaksegi toortuhaks. Toortuhk sisaldab mineraale (olulisi toitaineid ja mineraalaineid) ja teisi anorgaanilisi aineid. Ideaalis peaks toortuhka kuivtoidus olema alla 10% ja märgtoidus alla 4%.
Paljud inimesed arvavad, et toortuha kogus peaks olema võimalikult väike. Siiski tuleks eristada anorgaanilisi saasteaineid ja olulisi mineraalaineid. Madal toortuha protsent on saavutatav väikese koguse oluliste mineraalainete lisamisega, mida ei tohiks vaadata kui kvaliteedinäitajat. Sellegipoolest võib suur protsent viidata saastele.

Toorkiud
Protsentuaalselt välja toodud toorkiu sisaldus näitab, kui palju on koeratoidus mitteseeduvat taimset kiudu. Toorkiu kogus koeratoidus on väga oluline, kuna näiteks tselluloos stimuleerib juba väikeses koguses soolestiku tööd ja reguleerib rooja konsistentsi. Kui toorkiu kogus on liiga suur, ei seedu see korralikult ära ning tekitab puhitust ja liigset roojamist.
Kiudaine suurendab toidu kogust, lisamata samal ajal energiat ning pikendab toidu kõhus püsimise perioodi. Sellisel juhul peaks puhkeaeg peale söömist olema pikem. Lisaks sellele peaks koer piisavalt jooma, kuna kiud imab vett lausa 100 korda enda kaalu kohta! Ideaalis peaks kuivtoit sisaldama 2-3% kiudaineid ja märgtoit 0,5% kiudaineid.

Toorrasv
Toorrasva protsent näitab, kui palju on toidus energiat. Lisaks sellele on rasvas loomale olulised rasvhapped. Hea koeratoidu toorrasva sisaldus peaks jääma vahemikku 6 kuni 17%. Aboluutne miinimum on 5%. Ideaalne toorrasva sisaldus märgtoidus jääb vahemikku 3-11%.
Ainult protsentide jälgimine ei anna meile piisavalt infot. Rasva kvaliteet sõltub toormaterjalide päritolust ja tootmisest ning monoküllastumata ja polüküllastumata rasvhapete osakaalust. Kahjuks ei ole neid väärtusi võimalik otse etiketilt võtta, vaid tuleb määrata koostisainete nimekirjast ja arvestada tootmisprotsessiga.

Modellid Lola&Pepe (instagram: lola_pepe_frenchies)