Kui kõht keeldub koostööst

08.02.2018

Erinevad seedetrakti probleemid võivad ilmneda mistahes koeral ja kuigi enamasti ei ole need tõsised ega kauakestvad, tekitavad kõhuhädad koerale ebamugavust ja omanikule muret. Probleemi ilmnemisel võib olla raske aru saada tekkepõhjusest, kuid kõige tavalisemad põhjused koerte kõhulahtisusel ja oksendamisel on muutused toitumises, stress, viirused ja harvem võivad probleemid olla tingitud tõsisematest haigustest. Mõni koer ongi tundlikum kui teine ja seega on hea, kui omanik teab, mis tema koerale sobib ja mis mitte.

Sabiinega oleme tuttavad juba kaks aastat ja selle ajaga on mulle selgeks saanud, millised toiduained tema seedimisele ei sobi. Õnneks leidsin juba esimesel korral toote, mis teda seedemurede korral aitab – selleks on VetPlus Promax. Promax on seedetegevust taastav pasta, mida manustatakse üks kord päevas kolme päeva vältel, vajadusel rohkem. Promaxit on saadaval kolmes suuruses, vastavalt koera kehakaalule ja iga tuub on mõeldud kolmeks kasutuskorraks. Minu jaoks on siiani hämmastav, kui hästi Promax Sabiine puhul toimib. Muutusi on märgata juba teisel kasutuskorral ja peale kolmandat kasutuskorda on kõik taas kombes. Promax on üks toodetest, mis meil alati igaks juhuks kodus varuks peab olema.

Võrreldes Sabiinega, kellel on väga kehv söögiisu, sööb Griffin kõike, ka seda, mis pole mõeldud söömiseks. Senini polnud valimatu söömine tema seedetegevusele halvasti mõjunud, aga alati on esimene kord. Arvasin, et probleemi põhjuseks on Griffini seedesüsteemile sobimatu toit ja lootsin, et tuub Promaxit aitab teda sama hästi nagu Sabiinet. Kahjuks nii see ei olnud ja Griffini kõhu olukord püsis muutusteta. Probleemi kindlat põhjust teadmata, proovisime teisigi Promaxiga sarnaseid tooteid, aga ka need ei toiminud. Esimesed muutused paremuse poole olid näha alles siis, kui andsin Griffinile Biofarm Inupekt Forte prebiootikume, mis mõneks ajaks ta seedimise korda tegid. Paranemine oli aga hetkeline ja pidin tema kõhumure põhjuse väljaselgitamiseks pöörduma loomakliinikusse. Mitmete proovide tulemusena selgus, et seedeprobleeme polnudki võimalik nii lihtsalt lahendada ning vaja on karmimat lähenemist – antibiootikume. Antibiootikumikuur peatas probleemi põhjuse, aga lõi segamini Griffini nõrgenenud seedesüsteemi ning tarvis oli seda tugevdama hakata.

Tervise turgutamiseks muutus Griffini söögikord mitmekesisemaks vitamiine, aminohapete, mineraalainete, prebiootikumide ja kiudainete poolest – kõik selleks, et soodustada tema seedimist. Koos antibiootikumidega sai ta VetPlus Complivit pastat, mis on mõeldud lisaks immuunsüsteemi tugevdamisele ka operatsioonist taastuvatele või muidu kõrgenenud energiavajadusega loomadele. Complivit sisaldab rohkelt vitamiine, aminohappeid ja mineraalaineid ning on koerte jaoks ka maitsev, seega kasutasin pastat antibiootikumide mõru maitse peitmiseks ja Griffinile meeldivamaks tegemiseks.

Mõlemad koerad kiitsid Compliviti heaks, aga mina leidsin enda jaoks ühe puuduse. Kui kõikidel teistel testitud VetPlus sarja toodetel on manustamisjuhised omaniku jaoks tehtud lihtsaks, siis Compliviti pakendil oli toodud ainult see, et koerale tuleks anda 1sl (15g) 10kg kehakaalu kohta päevas – puudus teave, kui mitu grammi on üks pumbatäis. Seega, arvutasin ise välja, et 3 pumbatäit Compliviti on 5g. Kontrollimise mõttes kaalusin ka 6 pumbatäit ära ja tulemuseks oli 10g.

Kuigi VetPlus Complivit sisaldab juba mingil määral prebiootikume, sai koostöös loomaarstiga otsustatud, et sellest jääb Griffinile väheks ja jätkame samaaegselt Biofarm Inupekt Forte prebiootikumide manustamisega. Inupekt Forte puhastab soolestikku ja tahkestab rooja kõhulahtisuse ajal ning hoiab kasulikke soolebaktereid, vähendab kahjulike soolebakterite arvu ja tugevdab organismi immuunresistentsust. Kõhulahtisuse korral tuleks Inupekt Fortet anda topeltkoguse, kuid kuna Griffini menüü sisaldas teisigi prebiootikume, sai ta tavakoguse. Inupekt Fortet võib kasutada ka üldise tervisliku seisundi toetamiseks, mistõttu sai Sabiinegi tervist turgutatud.

Päevas tuleks koerale anda üks Inupekt Forte prebiootikumi tablett 10kg kehakaalu kohta ehk Griffin sai korraga 3 ja Sabiine 1 tableti. Kui Griffin sõi Inupekt Forte tabletid ära pikema jututa, siis Sabiine ei olnud nõus neid niisama sööma, tema jaoks pidin tabletid purustama ja toidu sisse ära peitma.

Griffinile määrati ka kahenädalane ravitoidu kuur, pärast mida võis ta naaseda oma tavapärase toidu juurde, aga ainult juhul, kui ta saab juurde kiudaineid. Vajalikud lisakiudained sai ta VetPlus Fibor toidulisandist, mis sisaldab sarnaselt teistele seedimist soodustavatele toodetele taaskord prebiootikume, aminohappeid ja mineraalaineid. Ravitoidu ja antibiootikumi kuuri lõppedes ei sisaldanud Griffini menüü enam Complivit pastat ega Inupekt Forte prebiootikume, mistõttu oli hea, et Fibor ikkagi neid seedimist toetavaid aineid sisaldas. Fibori manustamine oli taaskord lihtne, kaasas oli mõõtelusikas – üks mõõtelusikatäis graanuleid võrdus 5g tootega ning pakendil oli toodud tabel, palju peaks koera kehakaalu kohta toodet andma. Graanulid segasin Griffini krõbinate hulka ja ühtegi ta järele ei jätnud.

Selleks korraks on kõhumured loodetavasti läbi ja omad õppetunnid oleme Griffiniga mõlemad saanud.

 

VetPlus ja Biofarm tooteid leiate hästivarustatud loomakliinikutest üle Eesti!

Autor (tekst ja pildid): Kadi-Mari